Andy Warhol Kimdir?

ANDY WARHOL KİMDİR?

DOĞUM TARİHİ: 6 Ağustos 1928
DOĞUM YERİ: PittsburghPA, ABD
ÖLÜM TARİHİ: 22 Şub 1987 ( yaş 58 )
BURCU: Aslan
BOYU ve KİLOSU: 180 cm., 77 kg.

Hakkında
Andy Warhol, pop art olarak bilinen görsel sanat hareketine öncülük etmiştir. En önemli eserlerinden Eight Elvises 100 milyon dolara satılmıştır. Sanatında çizim, boyama, basımcılık, fotoğrafçılık, serigrafi, heykel, film ve müzik gibi birçok farklı araç ve tekniği kullanmıştır. Amiga bilgisayarlarını kullanarak bilgisayarla üretilen sanata da öncülük etmiştir.

Şöhret Öncesi
Gerçek adı Andrew Warhola’dır. Çocukluk dönemin babasının erken kaybı ve yoksulluk ile geçmiştir. Geçirdiği Sydenham koresi adlı romatizmal ateşli hastalık sebebiyle ruhsal ve fiziksel çöküntü yaşamış ve okuldan çok evde vakit geçirmiştir. 1949’da Carnegie-Mellon Üniversitesi Sanat ve Tasarım bölümünden mezundur.

Diğer Ayrıntılar
1968 yılındaki bir sergisinin kataloğunda “Birgün herkes 15 dakikalığına ünlü olacaktır” sözü tarihe geçmiştir. 1962'de ürettiği Campbell's Soup Cans (Campel’in Çorba Kutuları) adlı eseri başta olmak üzere pop art eserleri, yaşarken en çok kazanan resim sanatçısı olmasını sağlamıştır. 1968’de radikal feminist Valerie Solanas tarafından suikasta uğramış ve 2 ay hastanede yatmıştır. İnternet üzerinden mezarı 24 saat izlenebilmektedir.

Aile Hayatı, Sevgilisi
Anne ve babası Ondrej ve Julia Warchola'nın en küçük çocuğudur. Paul ve John adlı iki büyük kardeşi vardır. Andy Warhol’un sevgilileri arasında Jerry Hall, Jed Johnson, İnternational Velvet, Edie Sedgwick ve Jon Gould bulunmaktadır.

Onunla İlişkili
Marilyn Monroe’nun yüzünü kullandığı Marilyn’ler adlı tablosu pop art türünün şaheserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.  

Andy Warhol sanatçılar, ABD doğumlu ünlüler, 6 ağustos doğumlu ünlüler ve aslan burcu ünlüler listesinde yer almaktadır. Andy Warhol hakkında başka bilgilere sahipseniz yorum yazarak içeriği geliştirmemize katkıda bulunabilirsiniz.

Yorumlar

YENİ BİYOGRAFİLER