Mahatma Gandhi Kimdir?

MAHATMA GANDHİ KİMDİR?

DOĞUM TARİHİ: 2 Ekim 1869
DOĞUM YERİ: Portbandar, Hindistan
ÖLÜM TARİHİ: 30 Ocak 1948 (78 yaş)
BURCU: Terazi
BOYU ve KİLOSU: 163 cm, 52 kg.

Hakkında
Mahatma Gandhi, Satyagraha olarak adlandırılan Hindistan'ın şiddet içermeyen devrimine liderlik etmiş kişidir. İngiliz İmparatorluğunun, halkın alt kesimlerinden aldığı ağır tuz vergisine karşı 1930’da 400 km’lik bir yürüyüş gerçekleştirmiştir. Hindistan'daki kast sistemi ve dokunulmazlık ayrımcılığına karşı ülke genelince kampanyalar yürütmüştür.

Şöhret Öncesi
Gerçek adı Mohantas Karamçand Gandhi’dir. Hukuk eğitimi için Londra'ya gitmeden önce Hindu geleneklerine uygun olarak annesine et, alkol ve seksten uzak kalacağına dair yemin etmiştir. Londra’daki eğitimi süresince buna uygun hareket ettiği söylenmektedir.

Diğer Ayrıntılar
Doğum günü olan 2 Ekim Hindistan’da resmi tatildir. Birleşmiş Milletler ise 2 ekim gününü Dünya Şiddete Hayır Günü olarak kabul etmiştir. Protestoları sırasında 1 ayı bulan açlık oruçları tutmuştur. Batı uygarlığı hakkında ne düşündüğü sorusuna “olsa iyi olurdu” demiştir. “Adaletsiz rejimi adaletle yıkınız, alkışlar önüne kansız elle çıkınız”  bir diğer tarihe geçmiş sözüdür. Mahatma adı yüce ruh anlamına gelmektedir ve halk tarafından kendisine bu isim konulmuştur

Aile Hayatı
Ailesinin isteğiyle 13 yaşındayken, 13 yaşındaki Kasturba ile evlenmiştir. İlki bebekken ölen ve diğerlerinin adları Harilal, Manilal, Ramdas ve Devdas olan 5 çocuk babasıdır. 1948’de uğradığı suikast sonucunda öldürülmüştür. 

Onunla İlişkili
Şiddet karşıtı ve sivil haklar için yaptığı protestolar, Martin Luther King gibi diğer liderlere de ilham kaynağı olmuştur. 

Mahatma Gandhi politikacılar, Hindistan doğumlu ünlüler, 2 ekim doğumlu ünlüler ve terazi burcu ünlüler listesinde yer almaktadır. Mahatma Gandhi hakkında başka bilgilere sahipseniz yorum yazarak içeriği geliştirmemize katkıda bulunabilirsiniz. 

Yorumlar

YENİ BİYOGRAFİLER