Martin Luther King Kimdir?

MARTİN LUTHER KİNG KİMDİR?

DOĞUM TARİHİ: 15 Ocak 1929
DOĞUM YERİ: AtlantaGA, ABD
ÖLÜM TARİHİ: 4 Nisan 1968 ( 39 yaş )
BURCU: Oğlak
BOYU ve KİLOSU: 168 cm, 70 kg.

Hakkında
Afro-Amerikalı yurttaş hakları hareketi önderi ve din adamıdır. Martin Luther King, sivil itaatsizliği kurumsallaşmış ırkçılıkla mücadele etmek için kullanmıştır. 1963 Mart ayında Washington'da Lincoln Anıtı önünde yaptığı “Bir Hayalim Var” konuşması ile hafızalarda yer etmiştir. Konuşmasında “Bir gün 4 çocuğumun da derilerinin rengi değil, kişilikleri ile yargılanacaklarına bir ülkede yaşayacaklarına dair bir hayalim var" demiştir. 1964'te Nobel Barış Ödülü'nü almıştır.

Şöhret Öncesi
25 yaşındayken Alabama'daki Dexter Caddesi Baptist Kilisesinin papazı olmuştur. Jim Crown yasaları nedeniyle görevini bir beyaza devretmesi istenmiş, itirazları tutuklanmasına yol açmıştır.

Diğer Ayrıntılar
Güney Hristiyan Liderlik Konferansı'nın toplanmasına öncülük etmiştir. 1955 Montgomery Bus Boykot'unu yönetmiş ve bu uzun süreli boykot sonrasında Amerikan Yüksek Mahkemesi, şehirler arası otobüs ve diğer toplu taşıma araçlarında ırk ayrımını kanun dışı ilan etmiştir. Verdiği mücadele neticesinde çıkan 1964'de Yurttaş Hakları Kanunu ve 1965'de Oy Hakkı Kanunu ile siyahilere yönelik ayrımcılıklar kanun önünde giderilmiştir. 

Aile Hayatı
18 Haziran 1953'de Alabama Heiberger'de Coretta Scott ile evlenmiştir. King’in bu evliliğinden Dexter ve Martin III adında iki oğlu, Yolanda ve Bernice adında iki kızı olmuştur. 1968'de uğradığı suikast neticesinde yaşamını yitirmiştir.

Onunla İlişkili
1959’da Hindistan’a giderek MahatmaGandhi'nin şiddet içermeyen protestolarını yerinde gözlemlemiş ve ABD’deki sivil itaatsizlik eylemlerini bundan esinlenerek düzenlemiştir.

Martin Luther King politikacılar, ABD doğumlu ünlüler, 15 ocak doğumlu ünlüler ve oğlak burcu ünlüler listesinde yer almaktadır. Martin Luther King hakkında başka bilgilere sahipseniz yorum yazarak içeriği geliştirmemize katkıda bulunabilirsiniz.

Yorumlar

YENİ BİYOGRAFİLER